93% van alle phishingmails bevat de malware Ransomware. De kans is dus groot dat u en uw collega’s geregeld (phishing)mails met Ransomware ontvangen. Maar wat gebeurt er nou precies wanneer iemand de Ransomware downloadt?  CSO Online, een securityplatform, heeft opzettelijk ransomware gedownload. 

In onderstaand filmpje wordt laten zien hoe gemakkelijk de computer geïnfecteerd raakt en wat (en hoe) er wordt geëist door de oplichters.

 

Ransomware

Internetoplichters proberen computers te infecteren door malware, zoals ransomware, in een phishingmail te plaatsen. Ransomware wordt vooral verspreidt via een downloadbaar bestand. Wanneer het bestand wordt gedownload, worden alle bestanden, zowel lokaal als op netwerkschijven, versleuteld. Die bestanden kunnen dus niet meer worden gebruikt. Bij een Ransomware-aanval vragen de oplichters vervolgens om losgeld (=ransom). Zorg ervoor dat medewerkers niet betalen, maar dat ze gelijk naar de IT-afdeling gaan.

 

Medewerkers alert maken

De mens is de zwakste schakel bij phishing. Met één klik kan de organisatie al besmet zijn. Het is verstandig om medewerkers te informeren over phishing en malware en te leren omgaan met deze dreigingen. Een phishingtest zorgt ervoor dat medewerkers alert worden op phishingdreigingen, zoals een Ransomware-aanval. Daarbij krijgt de organisatie ook inzicht in het beveiligingsniveau en wat er gedaan kan worden om de informatiebeveiliging van de organisatie te versterken.

 

Bron: CSO

Zo ziet een Ransomware-aanval eruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *